Alt du trenger å vite om feriepenger

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Alt du trenger å vite om feriepenger


Sommeren har startet med stormskritt og i disse dager fylles kontoen med svært etterlengtede penger. Mange nordmenn gjør seg klar for en velfortjent ferie, men reglene for feriepenger kan skape hodebry. Hvor mye feriepenger har jeg krav på? Hvordan beregnes feriepenger? Når får jeg feriepengene utbetalt? Vi gir deg en guide til feriepenger og viser hvordan du beregner dine feriepenger! 

Hva er feriepenger? 

Feriepenger er en lovbestemt godtgjørelse som du tjener opp i løpet av et år. Dette betales ut året etter. Pengene tilsvarer en prosentandel av lønnen du tjente året før du tar ut ferie – opptjeningsåret. Hensikten med feriepenger er å erstatte manglende lønn i ferieukene dine. Det er altså ikke en ekstrabetaling som du får i tillegg til lønn.  

Har du krav på feriepenger? 

Noen vil få feriepenger, andre vil få mindre, og noen ikke i det hele tatt. Om du har rett på feriepenger, avhenger av hva du gjorde året før. For at du skal ha krav på feriepenger, må du være arbeidstaker og hatt inntekt året før. Det vil si at dersom du ikke var i jobb året før, vil du heller ikke få utbetalt feriepenger i år. 

Dette får du i feriepenger 

Mange har allerede planlagt årets sommerferie og da kan det være nyttig å vite cirka hvor mye en får utbetalt. Feriepengene varierer etter hvor mye du har jobbet året før ferien avvikles. Ifølge ferieloven skal du ha rett på minimum 10,2 prosent av bruttolønnen i opptjeningsåret. Likevel forteller Skatteetaten at feriepengesatsen kan være inntill 12,34 prosent. Dette er grunnen til at flesteparten får utbetalt omtrent 12 prosent av fjorårets inntekt som feriepenger.  

Nøyaktig når feriepengene kommer varierer fra bedrift til bedrift, men i utgangspunktet utbetales det siste vanlige lønningsdag før ferien. For noen vil utbetalingen komme i mai, mens andre får utbetalingen i juni. Dette er fordi de fleste har sin hovedferie i løpet av sommermånedene. 

Men hvor mye blir det i år? Nedenfor har vi laget en måte å beregne hvor mye feriepenger du omtrent får utbetalt. 

Eksempel på beregning av feriepenger: 

Flere unge, og spesielt studenter har flere arbeidsgivere, som gjør at det kan være noe forvirrende å beregne hva en skal få i feriepenger. Derfor har vi laget en enkel oversikt som du kan bruke for å beregne dine feriepenger:  

La oss anta at du er en ung person som jobber deltid på Coop og Hennes og Mauritz.  

  1. Finn frem din siste lønnsslipp for året før. Du kan også bruke sammenstillingen - et sammendrag av inntekten din fra arbeidsgiver. Sammenstillingen sendes vanligvis i starten av et nytt år.  
  2. Finn kolonnen (i lønnslippen eller sammenstillingen) som heter feriepengegrunnlag

 

  1. Gang så feriepengegrunnlaget med feriepengesatsen din. Feriepengesatsen skal enten stå i lønnsslippen eller i kontrakten din. I vårt eksempel har vi 12 prosent gjennom kontrakten vår: 68 310, 53 * 0,12 = 8 197, 26 
  2. Dersom du har flere arbeidsgivere, gjentar du samme prosess for den andre arbeidsgiveren. Deretter legger du sammen begge feriepenge-summene sammen. Til slutt er det bare å ta ferie og nyte noen paraplydrinker med god samvittighet!  

Må du skatte? 

En vanlig oppfatning er at feriepengene er skattefrie – det er de ikke. Selve utbetalingen av feriepenger trekkes det ikke skatt på. Det betyr at skatten for feriepengene trekkes de resterende 11 andre månedene du mottar vanlig lønn. Litt enkelt sagt så skatter du litt ekstra 11 måneder i året. Denne ekstra skattesatsen tilsvarer det du skulle skattet på feriepengene dine.