Dette kan du bruke storstipendet på

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Dette kan du bruke storstipendet på


Om du er som flesteparten av studentene så har du både stipend og lån. Dette betyr at du mottar et ‘stor-stipend’ ved starten av hvert semester. I høst er ‘stor-stipendet’ på 23 434 kr etter å ha trukket fra ‘ekstra-støtte’. Følelsen av å få så mye penger på en gang kan være overveldende derfor kommer vi med noen ideer til hvordan du kan bruke pengene på en smart måte.

Hvordan får du utbetalt storstipendet?

De alle fleste studenter går på offentlige høyskoler eller universitet som kun krever avgift til sin lokale studentskipnad som UiO, UiB eller UiT. Denne avgiften må betales før resten av lånet og stipendet kan utbetales. Dersom du går på en privat skole, vil dine ‘skolepenger’ eller ‘studieavgiften’ være lagt til ditt storstipend.

NB: Husk at din vanlige utbetaling er innbakt i storstipendet. Det vil si at du ikke får en ekstra utbetaling den .15 som vanlig.

Lag en prioriteringsliste

Det kan være lurt å betale de forpliktelsene som haster mest. Et godt forslag til å sortere forpliktelsene dine kan være å lage en prioriteringsliste. På toppen av prioriteringslisten setter du de regningene som må betales først. Om to betalinger havner på omtrent samme tid bør du vekte de med høyest sum. Når du har laget prioriteringslisten, så starter du med å betale den øverste prioriteringen. Så fortsetter du nedover på listen. Et eksempel på en prioriteringsliste kan se slik ut ved starten av august.

Dato: 05.08.2022

1. Betale studieavgiften ved studiestedet / forening

2. Depositum på leie av bolig

3. Innkjøp av skolebøker

4. Telefonregning

5. Nedbetaling av kredittkortgjeld

6. Sparing

7. Forbruk

Depositum ved leie av bolig

Mange unge er nødt til å vente med å betale depositumet til storstipendet er ankommet brukskontoen. Dersom dette er tilfellet bør det være høyt på prioriteringslisten ettersom at du trenger å bo borte for å motta full støtten fra lånekassen. Sørg for at depositumet faktisk ligger på en felles depositumskonto hvor begge har tilgang. Dersom pengene ikke blir lagt på en felles konto så risikerer du at leietageren bruker pengene dine på finansielle instrumenter eller lignende.

Bli kvitt dyre lån eller andre former for gjeld

Renters rente-effekten er veldig bra når du jobber med den, men ordentlig kjipt når du jobber mot den. Flere unge har usikret gjeld i form av kredittkort etter sommerferien. Det kan lønne seg å avbetale denne ekstra gjelden før du begynner å få renter på det utestående beløpet ditt. Enda verre blir det når du får renter på rentene dine også. Du vil ikke tjene noe konkret på å nedbetale gjelden, men du vil slippe å måtte betale avgifter og avdrag på et stadig voksende lån. «En krone spart er en krone tjent».

Sparing

Flere vil nok være fristet til å forsøke å spare noe av storstipendet. Dette kan være lurt ettersom at du mest sannsynlig vil få bruk for pengene ved en senere anledning. Enten om det er til skolebøker, skoleutstyr eller på fest under fadderuken. Det viktigste å huske på dersom du ønsker å spare deler av storstipendet, er å ikke eksponere midlene for høy risiko dersom du vil trenge midlene innen kort tid.

Sparing til husleie i juli.

Flere førstegangsstudenter blir overasket over at de ikke har støtte gjennom hele året. Du får nemlig ikke støtte for husleie og opphold hele juli. Dersom du ikke har fast deltidsjobb eller andre former for inntekter gjennom sommeren kan det være lurt å starte å legge av penger allerede nå. Jo tidligere du starter jo mindre trenger du å legge av hver måned frem til juli.

Sparing til eventuelle strømkriser

Om ikke høye matpriser eller rekordhøye leiepriser var nok, så har flere unge hatt problemer med å håndtere strømregningene. På grunn av kaldere vær og mindre regnfall så vil strømprisene øke. Dette gjør de hver eneste vinter, men med dagens strømpriser vil det kunne merkes enda sterkere enn vanlig. Da kan det være lurt å ha spart opp en bufferkonto eller en annen form for sparekonto. Husk at kredittkort eller muligheten til å ta opp kortsiktig lån ikke er en form for bufferkonto!

Sparing på vanlige kontoer gir ingen avkastning

Husk at dersom du plasserer pengene dine på en vanlig brukskonto eller sparekonto så har du en effektiv negativ avkastning med tanker på renter og inflasjon. Sagt litt enkelt så er pengene dine helt trygg på en sparekonto, men du tjener heller ingenting på det. I realiteten så taper du faktisk et par prosent i kjøpekraft.



Sparing med risiko

Om du har innfridd dine forpliktelser og ikke har annen usikret gjeld så kan sparing med risiko være en mulighet. Husk at ikke alle investeringer tåler kort sparehorisont. Dersom du har behov for midlene dine innen 1 – 5 år kan det være sikrere å plassere pengene på en høyrentekonto eller lignende.

Fondssparing

Dersom du sparer fast i et aksjefond så kan du sette inn litt ekstra ved en anledning eller øke ditt faste innbetalte beløp. Sistnevnte kan lønne seg i form av at du sprer ut risikoen når du deler opp investeringene dine. Dette går begge veier og du kan både øke inntjeningen din om du er heldig med timingen, eller redusere avkastningen om du har uflaks.

Aksjer

Enkeltaksjer er for mange det naturlige neste steget for en småsparer. Å investere i enkeltaksjer har høyere risiko enn å investere i et fond. Om du velger å bruke pengene slik bør du være forberedt på store verdisvingninger i markedet. Derfor er det aldri anbefalt å investere i enkeltaksjer dersom du har behov for å bruke pengen innen kort / lengre tid.

Kryptovaluta

Om du har sjekket av hele prioriteringslisten din og kommet deg til bunn og fortsatt har lyst på litt spenning så kan du investere i krypto. Men aldri invester mer enn du er villig til å tape i morgen – det er en bra tommelfingerregel.

Kos deg

Dersom du har penger til overs etter å ha gjennomført de viktigste punktene så har du muligheten til å bruke de på deg selv. Selv vet jeg at alle ansatte i Ung Kapital brukte kanskje litt mer enn planlagt i fadderuken vår, men vi angrer ikke 😊. Du lever tross alt kun en gang og fadderuken er en fantastisk mulighet til å bli kjent med nye medstudenter.

 

Lykke til med studiestart!

Dersom du trenger hjelp med din privatøkonomi så kan du sende oss en DM på Instagram, TikTok eller sende oss en mail på post@ungkapital.no


Ansvarsfraskrivelse

Innholdet i denne artikkelen skal ikke sees som en investeringsanbefaling, gjeldsrådgivning eller finansiell veiledning. Artikkelen har kun et formål om å informere ulike måter å bruke stor-stipendet.