Hvorfor tenke på pensjon som ung?

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Hvorfor tenke på pensjon som ung?


Jo flere blir eldre = jo flere må dele på pengesekken fra staten. Med andre ord vil det bli mindre penger til deg, noe som gjør at du må spare til egen pensjon. 20-årene er en perfekt tid for å komme i gang med sparingen. Hvorfor? Små beløp får ekstra god tid til å vokse! Vi gir deg nyttig informasjon og gode råd til hvordan du kan få mest mulig ut av pengene dine til pensjonssparing.  

Er du i 20-årene og i etablererfasen, vil pensjon nok være det siste du tenker på. Selv om det er viktigere å prioritere sparing til bolig, bil og andre drømmer, er det alltid lurt med pensjonssparing i bakhodet. Dagen kommer raskere enn du forventer.  

 

Men hva er egentlig pensjon? 

Pensjon er penger som settes av fra lønnen din gjennom dine år i arbeidslivet. Dette skal du leve av når du ikke lenger er i arbeid. Du kan spare til pensjon på tre forskjellige måter: folketrygden, arbeidsgivere og det du sparer selv. Førstnevnte, også kalt alderspensjon, er retten til alderspensjon fra folketrygden. Summen avhenger av hvor mye du har jobbet og tjent. I tillegg har alle arbeidstakere også krav på tjenestepensjon. Dette er det arbeidsgiverne dine sparer for deg, som vanligvis tilsvarer 2 prosent.  

Likevel er det viktig å ta ansvar for egen pensjonssparing. Starter du tidlig, har du fordelen med å kunne spare små beløp, i motsetning til dersom du starter å spare når du blir eldre. Dersom du har inntekt, anbefales det å spare til pensjon. Bare en hundrelapp i måneden vil bidra godt i det lange løpet. På denne måten vil du etablere et forhold til sparingen, og kan enkelt øke beløpet senere. Det viktigste er at du fortsatt kan leve komfortabelt og at sparingen ikke skal gjøre vondt i lommeboken din. Men hvordan bør du spare? 

 

IPS eller frie fond? 

Det er flere veier å gå når det gjelder sparing til pensjon. Ønsker du å binde pengene eller ha full fleksibilitet? Har du penger til overs, er det uansett nyttig å spare. Et valg er sparing i Individuell Pensjonssparing (IPS), som er en skattemessig gunstig form for pensjonssparing. Her kan du kun spare opptil 15 000 kroner i året, som vil låses. Med andre ord er pengene bundet, og du har ikke tilgang på disse pengene før du er tidligst 62 år. Men du vil få skatteutsettelse, og skattefradrag på 22 prosent, som tilsvarer 3300 kroner, hvis du sparer 15 000 per år.  

Hvis du heller ønsker å ha muligheten til å bruke pengene andre steder, vil det være gunstig å ha en fondskonto. Dette er en fleksibel måte å spare, hvor du fritt kan bytte fond gjennom hele sparetiden. Hvis du sparer til pensjon i en Aksje og Fondskonto (ASK) får du også en liten fordel, siden du ikke må betale skatt på avkastningen underveis, kun når du selger fondene. 

 

Få oversikt over fremtidig pensjon 

Det vil alltid være nyttig å ha en viss oversikt over fremtiden. Ved hjelp av tjenestene Din pensjon (NAV) eller Norsk Pensjon, får du en samlet oversikt over forventet alderspensjon. Her finner du dine pensjonsrettigheter i folketrygden, og fra tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler. Her finner du også en kalkulator som du kan benytte for å beregne forventet pensjon.  

 

Samle pensjon fra flere arbeidsgivere 

Et lite tips: Som ung, har man gjerne flere arbeidsgivere. Alle arbeidsgivere er lovpålagt å spare pensjon til deg som er ansatt. På grunn av dette har du allerede flere pensjonssparinger. Dette betyr at du mest sannsynlig har mindre pensjonssparinger fra forskjellige arbeidsgivere, som er spredt på mange banker. Men hvorfor skal du egentlig bry deg om disse små summene? Hvis du samler disse summene i en egen pensjonskonto (EPK), vil du få større avkastning. Da unngår du at småpensjonene blir “spist opp” av avgifter på de forskjellige pensjonskontoene. Dette er en enkel måte å spare flere tusenlapper på.