Kan vi faktisk kjøpe hele Sverige?

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Kan vi faktisk kjøpe hele Sverige?


I sangen “KJØPE HELE SVERIGE” av Soppgirobygget bygget så synger de at “Vi kan kjøpe hele Sverige om vi vil”. Kan vi faktisk kjøpe hele Sverige spurte vi oss selv? La oss undersøke. Det viser seg at vi teknisk sett KAN kjøpe hele Sverige om ‘vi vil’.


Historiske land-kjøp

I dagens samfunn er det ikke vanlig at land ‘kjøper’ landområder av hverandre, men tidligere var det mer normalt. I 1803 kjøpte USA det franskkontrollerte området, vest og nord for Louisiana. Området var 2 140 000 kvm stort og kostet 11 250 000 amerikanske dollar (ikke justert for inflasjon). Dette er kanskje det mest kjente kjøpet av større landområder i moderne historie. Men det er ikke eneste gang USA kjøper territorier. I 1887 kjøpte nemlig USA, Alaska fra det russiske Tsar-riket for 7,2 millioner amerikanske dollar á 1887. Omregnet i dollar per 2022 blir det omtrent 149 690 000 amerikanske dollar.  


Sverige er ikke til salgs, men..

Det er ikke mulig å kjøpe hele Sverige med pakkepris. Derfor er vi nødt til å endre litt på våre premisser for å kunne regne på det. Hvis vi regner Norges kjøpekraft i form av Oljefondet så kan vi skryte på oss, at vi har omtrent 11 870 milliarder kroner å handle for. Du kan til enhver tid følge et live estimat av fondets verdi: Statens pensjonsfond utland / oljefondet

Hva skal vi så bruke pengene på? Skal vi kjøpe de fysiske bygningene, landområdene eller rettigheter til havs fra Sverige? 


Vi kan kjøpe ‘alle’ selskapene til Sverige

Ikke alle Svenske selskaper er offentlig og tilgjengelig for kjøp, men de som er offentlige og store nok er ofte registrert på Stockholm Børs. Blant selskapene som finner på Stockholmsbørsen så finner vi selskaper som: Volvo, Elektrolux, Nordea, Hennes og Mauritz, Telia og Tele2

Se en liste over de største og mest kjente selskapene her.

Samlet verdi for alle selskapene på Stockholmsbørsen er per 24 juni 2022 under 10 000 milliarder norske kroner. Altså 1 870 milliarder kroner mindre enn oljefondet vårt. Så teknisk sett kunne vi har kjøpt alle offentlige selskaper på Stockholmsbørsen og ha penger til overs. 


BNP: Sverige vs Norge 

Svenske Sam Pettersson svarte med sangen “Utan Sverige vore Norge ingenting” på TikTok, hvor han helt korrekt påpeker at Sveriges Brutto Nasjonale Produkt (BNP) er større enn Norges. Sveriges BNP i 2020 var på hele 537,4 milliarder amerikanske dollar USD, mens Norge kun har 362 milliarder i BNP. Bruken av BNP / GDP (på engelsk) er noe utdatert ikke en helt feilfritt, men den egner seg bra til å sammenligne den forholdsmessige størrelsen mellom moderne nasjonal-økonomier. Sverige eksporterer også 55 000 millioner USD mer enn Norge hvert eneste år. På dette området er Sverige rett og slett bedre. Uansett så er det gøy å leke med tanken :-)


Denne artikkelen er skrevet ved hjelp av flere kilder:

Finansavisen.no

E24.no

Oljefondet

Nordnet


Følg oss på Instagram og TikTok for å lære mer om økonomi.

Dersom du vil lære mer om din egen  privatøkonomi så kan du sende oss en DM på Instagram, TikTok eller sende oss en mail på post@ungkapital.no