Kredittkort VS Debetkort

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Kredittkort VS Debetkort


Mange mottar sitt første kort allerede rundt 13 årsalderen. Foreldrene setter gjerne inn barnas ukelønn på dette kortet som de igjen kan bruke. Når pengene på kortet er brukt opp kan ikke kortet brukes til å betale før det fylles opp på nytt. Når man blir eldre og er fylt 18 år får man tilgang på å søke om kredittkort. Hva er forskjellen mellom disse to kortene. Vi beskriver begge korttyper og sammenligner dem.

Kredittkort

Kredittkort er enkelt sagt et innvilget lånebeløp som er bunnet på kortet ditt. De pengene du bruker på kredittkortet er lånte penger. Når regningen kommer, må du betale den saldoen du har benyttet av din kredittramme. Kredittramme er det beløpet du har fått innvilget av kredittkortselskapet. De laveste beløpene er ofte enten 5 000 eller 10 000 NOK, -. For de aller fleste unge så holder det med en kredittramme på 5000 eller 10 000 NOK, -. Kredittrammen din vil i stor grad bestemmes av betalingshistorikk, gjeld, formue og inntekt. Dersom du ikke betaler tilbake hele beløpet som du har benyttet av kredittkortet vil du måtte betale renter på det utestående beløpet. Det betyr at du på sikt betaler mer enn den brukte saldoen.

Kredittkortselskapene tjener penger på at brukerne ikke betaler tilbake hele summen med en gang. For å lokke brukere til å benytte deres kredittkort så har de ofte goder som cashpoints, cashback eller andre opptjenbare goder som for eksempel gratis hotell-overnattinger. Mange kredittkort har også innebygget ekstra forsikringer som er unike for kredittkort: Ofte kan dette være avbestillingsforsikring eller online svindelforsikring.

Eksempel på kredittkortgjeld:

For en veldig god og grundig gjennomgang av kredittkortgjeld kan du se episoden Credit Card Debt av Money Explained på Netflix. Linken under vil ta deg til episoden.

www.shorturl.at/mnyGO


Debetkort

Et debetkort er det motsatte av kredittkort. Debetkortet består av påfylte penger. Kortet er i utgangspunktet tomt og kan dermed ikke brukes til betaling med mindre man fyller på kortet med penger, nesten som et påfyllbart gavekort som fungerer overalt. Debetkort er ofte den første typen kort man får betjene som barn og ungdom. Debetkort har ikke spesielle goder som kredittkortene gjerne har. Et debetkort har gjerne lavere rente enn inflasjonsrenten og er dermed ikke beregnet på sparing, men til vanlig kortbruk: lønnskonto osv.

Oppsummering

Kredittkort har en nedside i form av at det er veldig lett å skaffe seg langvarig og dyr gjeld på kredittkort. For brukere som har en stabil og god økonomi med en ledig bufferkonto så kan kredittkort være et nyttig verktøy for å skaffe seg ekstra goder og fordeler. Kredittkort er altså et tveegget sverd, dersom du har god kontroll på egen økonomi og kan innfri utestående gjeld når som helst via en bufferkonto for eksempel så kan kredittkort være nyttig og besparende. Dersom gjelden begynner å akkumulere seg med høyre renter så er kredittkort et dårlig som kan få følger flere år inn i fremtiden.


Du finner flere gode økonomitips ved å følge oss på Instagram, TikTok og Facebook. Dersom du ønsker hjelp med å få kontroll på din økonomi eller spørsmål om kreditt eller korttyper kan du booke en gratis konsultasjonstime på våre hjemmesider eller sende oss en mail på post@ungkapital.no