Nytt år, nye økonomiske muligheter

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Nytt år, nye økonomiske muligheter


2022 har bydd på mange økonomiske utfordringer og kanskje spesielt på områder som rammer unge og andre med lav inntekt fra før. Leieprisene på boliger/hybler/kollektiv i Norges største byer har gått opp, samtidig som studiestøtten ikke økes i takt med inflasjonen. Om ikke det var nok så er også strømregningen økt med omtrent 60% sammenlignet med 2020. Om du er så privilegert og eier bolig fra før så blir det også dyrere på grunn av rentehevingene som gjør lånet dyrere om du har flytende rente.

Å ta tak i økonomien kan være skummelt for mange, men det trenger det ikke være. Derfor har vi Ung Kapital lagt ved våre beste tips til å få kontroll på egen økonomi:

Hva er motivasjonen din?

Før du kan starte å spare, må du vite hvorfor du ønsker å spare. Hva er motivasjonen din for å spare? Er det for å takle eventuelle høye strømregninger? Kanskje ønsker du å spare opp egenkapital til egen bolig eller skal du endelig ta deg en velfortjent ferie? Uansett hvilket sparemål du har er det viktig at motivasjonen er personlig og ekte.

Få oversikt over det viktigste

Når du vet hva sparemålet ditt er, må du finne ut hva sparemålet ditt koster og over hvor lang tid du skal spare. Neste steg er å få oversikt over det viktigste i din personlige økonomi. Sart med å ta et kjapt estimat på din gjennomsnittlige inntekt. Legg sammen de 12 siste lønnslippene dine og del på 12 – da har du din gjennomsnittlige inntekt.

Lag et budsjett og jobb mot målet

Nå kan du starte å trekke fra utgiftene dine en etter en, gjerne i et regneark som Excel eller Google Sheets. På denne måten ser du hvilke utgifter som gjør størst innhogg i lommeboka. Om du ønsker å gjøre det mer nøyaktig kan du dele opp utgiftene i faste regninger (leie, lån, telefonregning, strømregning og internettleverandør). Om du mistenker at du betaler mer enn gjennomsnittet kanskje du skal plukke opp telefonen neste gang en telefonselger ringer. Eller enda bedre kanskje undersøke hvilken strømleverandør som er billigst i ditt område.

Etter at du har trukket fra de faste regningene bør det være igjen penger til mat, sparing og andre utgifter. Vi har laget et budsjett som du kan bruke her: https://butikk.ungkapital.no/products/budsjett-mal

Vær finansielt og mentalt forberedt på det ukjente

Forhåpentligvis er det litt penger til overs når du har satt opp ditt månedlige budsjett. Dette burde du sette av på en bufferkonto om du ikke har det. Denne skal kunne brukes dersom du mottar høye strømregninger, vaskemaskinen blir ødelagt eller andre uforutsette utgifter oppstår.

Lykke til med et nytt økonomisk år. Dette fikser du 😊

Følg oss på Instagram og TikTok for å lære mer om økonomi.

Dersom du vil lære mer om din egen privatøkonomi så kan du sende oss en DM på Instagram, TikTok eller sende oss en mail på post@ungkapital.no