Slik fungerer BSU sparing

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Slik fungerer BSU sparing



BSU-ordningen er statens tiltak for å bedre boligsparing blant unge. Alle under fylte 34 år kan spare på BSU ordningen eller til kontoen er nådd 300 000,- NOK. Du kan maksimalt spare 27 500,- NOK per år og få maksimalt 5 500,- NOK i skattefradrag ved skatteoppgjøret. Det betyr i praksis at BSU-sparingen gir garantert 20% avkastning, gitt at du har skattepliktig inntekt. Du får kun 1 ordinær BSU konto! Det betyr at dersom du avslutter den vil du aldri kunne få den tilbake.


Garantert 20% avkastning

Dersom du har skattepliktig inntekt på omtrent 75 000,- NOK før skatt vil du kunne dra nytte av skattefordelen. Da vil du få 20% av spart beløp på BSU kontoen tilbake ved skatteoppgjøret. Det vil si at dersom man sparer kun 10 000 av 27 500 mulige vil du få 2 500,- NOK til gode ved skatteoppgjøret ditt. Dersom du fyller opp hele kontoen vil du få maksimal skattefordel på kr (27 500 * 0,2 = 5 500). 


Slik fungerer kontoen

BSU-sparingen ser ut som en vanlig sparekonto, med unntak av at du kun kan sette inn 27 500,- NOK i løpet av året. Når kontoen er full, får du ikke fylt på mer. Et annet særpreg ved kontoen er at den låser pengene dine et par dager før nyttår. Siste dato for å skyte inn penger kan variere med tanke på helligdager, helg osv. De innskutte pengene på kontoen får du renter på. Disse rentene vil legges til kontoen en gang i året. Det betyr at du både tjener penger ved skatteoppgjøret og ved at pengene vokser på kontoen din på grunn av renter. Renten i BSU er som regel en av de høyere enn de fleste sparekontoer osv. 


BSU 2.0

For de som er supersparere og fyller opp BSU-kontoen innen året er omme så kan du opprette en BSU-konto til! Som vi vet fra tidligere så får du en god rente på din BSU-konto. Med BSU 2.0 vil du beholde den samme gode renten som i din ordinære BSU-konto, men du vil ikke beholde skattefordelen som du har i din ordinære BSU-konto. Baksiden ved å skulle spare ekstra i BSU 2.0 er at pengene dine blir låst rett før årsskiftet og at pengene dine er bundet til å kun benyttes til boliglån, oppussing eller andre boligrelaterte investeringer.

Banken ser etter spare-evne og sikkerhet

Banken som eventuelt gir deg boliglån er interessert i at du som låntager klarer å betjene lånet ditt (at du klarer å betale lånet når du skal hver måned). Når du klarer å spare på BSU hvert år så viser du banken at du har hatt en strukturert sparing over lengre tid. Dette vil i banken sine øyne virke beroligende med tanke på at du har for vane å skulle spare. Banken kan også se på din BSU-konto som en sikkerhet. Dette øker til betalingsevne og vil telle positivt ved en eventuell søknad om lån.


Du finner flere gode sparetips ved å følge oss på Instagram, TikTok og Facebook. Dersom du ønsker hjelp med å komme i gang med sparing til din første bolig kan du booke en gratis konsultasjonstime på våre hjemmesider eller sende oss en mail på post@ungkapital.no