Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Slik kommer du deg inn på boligmarkedet


For mange er drømmen å eie egen bolig, men veien til drømmeboligen føles kanskje litt skummel. Ofte er det mye å tenke på når du skal kjøpe din første bolig, spesielt når du er ung. Vi gir deg nyttige råd du kan ta med på veien for å oppnå din boligdrøm!  

Skaff nok egenkapital  

Som ung er boligsparing kanskje ikke det kjekkeste man kan gjøre, men det lønner seg alltid å starte så tidlig som mulig. For å kjøpe bolig krever banken minst 15 prosent egenkapital av boligens totalpris. Dette er penger du selv har spart opp, som ikke lånes av banken når du skal søke boliglån.  

Hvis du har mulighet, spar hundre eller tusen kroner i måneden – alt er bedre enn ingenting. Det lønner seg også å spare i Boligsparing for ungdom (BSU), som er en trygg og gunstig sparetjeneste for deg under 34 år. Les mer om BSU her.  

Skaff finansieringsbevis  

Før du planlegger å kjøpe bolig er det nødvendig å skaffe finansieringsbevis fra banken. Skal du kjøpe for første gang, kan det være tryggere å snakke med en rådgiver i banken. Her vil du få god oppfølging og veiledning. Du vil få en gratis og uforpliktende bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe en bolig for. Banken vil blant annet vurdere størrelsen på egenkapitalen din, inntekten din og hvilke muligheter du har til å betjene lånet.  

Et nyttig tips er å undersøke hvilke boliglån andre banker enn din egen kan tilby – her har du mulighet til å spare mye penger. Sjekk hvilke banker som gir deg best mulig renter på lånet, da det er en kostnad som kommer i tillegg til det du skal nedbetale på selve boliglånet. Vær oppmerksom på at det foreligger en forskjell mellom nominell og effektiv rente. Nominell rente er renta du har på selve lånet, mens effektiv rente er renta du har på lånet inkludert alle gebyrer og avgifter. Det er alltid effektiv rente som skal benyttes når man vurderer forskjellige lån opp mot hverandre. Etter du har fått dette på plass kan du endelig gå på visninger og delta på budrunder!  

Jakten på boligen – hva er viktig for deg? 

Som førstegangskjøper og ung, er det vanlig å være utålmodig og fristet til å kjøpe den første boligen man liker. Til tross for dette er det lurt å gå på mange visninger og skaffe en viss oversikt over boligene du er interessert i. Husk å undersøk boligen nøye – ikke la deg lure av at boligen ser fin ut ved første øyekast. Les alltid salgsoppgaven, tilstandsrapporten og prospektet nøye. Kanskje du kjenner noen som har peiling på boliger som kan være med på visning og gjennom hele kjøpsprosessen. De aller færreste vil få drømmeboligen på første forsøk, så ikke gi opp!

Snart i mål – legg inn bud 

Nå er du endelig klar for å legge inn bud på boligen. På forhånd bør du sette en makspris på hvor langt du er villig til å gå i budrunden. Husk at et bud er bindende – det er ikke angrerett på kjøp av bolig, så ikke by på flere boliger om gangen. Ikke la deg bli revet med. Det vil alltid være andre drømmeboliger der ute!