Slik lager du ditt eget budsjett

Foto: Bildet er betalt for via Canva

Slik lager du ditt eget budsjett


Mange studenter opplever at pengene ikke strekker til i hverdagen. For å få bedre kontroll eller i alle fall oversikt over hvor det blir av de knappe pengene, kan det være lurt å sette opp et budsjett.

De fleste har aldri satt opp et ordentlig budsjett før, derfor kan det virke litt skummelt å gjøre det første gang, men ta det rolig, vi hjelper deg. Følg stegene under så skaffer du også kontroll!

Introduksjon til budsjett

Personlige budsjett er nemlig det, de er personlig. Derfor vil de fleste budsjetter se ulike ut ettersom at folk har forskjellige prioriteringer og utfordringer med sin økonomi. For noen kan det være viktigst og skaffe seg oversikt over hvor mye de faktisk tjener. Slik at de ikke krysser inntektsgrensen som student. Andre vil gjerne få kontroll på et overforbruk på Pepsi Max eller øl på byn for eksempel. Om du ønsker å ta budsjettet ditt et steg videre kan du sammenligne dine utgifter med andre på egen alder. På den måten kan du avdekke eventuelle overforbruk.

Det vil være lettest å skrive budsjettet til i Excel eller lignende verktøy.

NOTE: Ung Kapital jobber med et regneark som vil bli tilgjengelig på vår nettbutikk som skaffer deg denne oversikten. Så slipper du å sette den opp selv 😊

Inntekt

Kanskje det letteste punktet i budsjettet er å registrere hvilken inntekt du har. De alle fleste studenter har full studiestøtte som vil si en månedlig utbetaling på 8 787,74 kroner. Kanskje har du en deltidsjobb vedsiden av studiene? Mange lurer naturligvis på hvilken lønn man skal føre her. Dersom du ønsker å lage en gjennomsnittmåned så kan du ta snittet av lønningene dine eller om du ønsker å være streng, så kan du bruke din minste lønning. Summen av utbetalingen fra lånekassen og lønnen fra deltidsjobben din er din månedlige ‘inntekt’/innbetaling.

Utgifter bør deles opp i faste og variable utgifter

Utgifter er ikke bare utgifter. Noen utgifter er faste, noen utgifter er variable og noen utgifter er både faste og variable. La oss gå gjennom alle typene så du kan sortere dem i dokumentet ditt. Hensikten med å dele opp forbruket ditt i disse kategoriene er å vite hvilke utgifter du kan gjøre noe med. Litt enkelt sett så er det kun de variable kostnadene du kan påvirke med eget forbruk.

Faste kostnader (FK)

Kostnader som du ikke kan unngå eller endre på er per definisjon faste kostnader. Dette er kostnader som uansett må ut fra bankkontoen din! Eksempler på dette kan være: Husleie, mobilabonnement med binding, medlemskap på div klubber, avbetalingsavtaler eller forsikringer. Disse beløpene vil som regel være konstante eller justeres svært sjeldent.

Variable faste-kostnader (VFK)

Variable faste kostnader er det samme som FK, men med unntak av at summen er fast. Her kan summen variere fra måned til måned, men utgiften må du betale uansett. Eksempler på dette kan være strøm, mobilregning (dersom du har x antall ringe-minutter osv) og bil-leieutgifter (regnes av kjørelengde)

Variable kostnader

Variable kostnader er posten/listen hvor du skal føre resten av dine utgifter, som du enda ikke har fått plass til. Her kommer alt mellom himmel og hav som du bruker penger på ila en måned. Noen viktige kategorier du kan dele opp variable kostnader kan være: Mat, Restaurant, Shopping eller Dagligvare.

Sammenlign resultatene fra listene

Når du har regnet ut summen for de forskjellige kategoriene kan du sette opp regnestykket: Inntekt – Faste kostnader – Faste Variable Kostnader – Variable Kostnader. Kanskje oppdager du at du går i minus hver måned? Da må du stille deg et oppfølgingsspørsmål om hvordan du dekker de ekstra utgiftene. Kommer det fra sparekonto, kredittkort eller andre inntekter som du har glemt å føre?

Kanskje er du så heldig at du finner ut at du går med overskudd. Gratulerer! Da gjelder det å strukturere sparingen din på en slik måte at du får ut best mulig avkastning justert mot risiko. For tips om fondssparing kan du lese vår artikkel om fondssparing i urolige tider.

Følg oss på Instagram og TikTok for å lære mer om økonomi.

Dersom du vil lære mer om din egen privatøkonomi så kan du sende oss en DM på Instagram, TikTok eller sende oss en mail på post@ungkapital.no