Foto: Bildet er betalt for via Canva
Før du kan vite hvilke hverdagsvaner du kan gjøre om til sparing må du vite hva du faktisk bruker penger! I den forbindelse kan det være nyttig å sette opp et budsjett for å få oversikten du trenger. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du selv setter opp budsjett, men om du ønsker å bruke budsjettet vi har utviklet. I budsjettfilen vår kan du finne ut hvor mye du bruker på faste utgifter (regninger, husleie, abonnement på Netflix, Viaplay, Tinder Gull osv. I tillegg så kan den vise deg hvilke hverdagsvaner som du kan kutte ut for å spare mer i hverdagen. Du finner budsjettfilen her: https://butikk.ungkapital.no/products/budsjett-mal
Mange unge har dyre vaner som man ikke legger merke til i hverdagen. Små summer som virker ubetydelige i hverdagen, kan bli ganske store over tid. Nedenfor skal vi regne oss frem til noen eksempler hvor vi tar for oss vanlige utgifter og vaner som snusing, røyking, kantinemat og div abonnementer. For å regne ut hva vi egentlig kunne spart skal vi bruke et økonomisk prinsipp som kalles alternativkostnad. Som betyr at vi skal regne om forbruket til den beste alternative bruken av pengene. I mange økonomiske sammenhenger er det derfor lurt å se på hva avkastningen kunne blitt om vi sparte i fond i istedenfor. For videre utregning bruker vi derfor 8% avkastning med valgfritt sparebeløp per måned over flere år.
Hvor mye du vil tjene på å slutte å snuse avhenger av hvor ofte du snuser, og hvor mye snusen koster. Vi tar utgangspunkt i at snusen koster omtrent 90 kroner per februar 2023. For å gjøre regningen lettere rundet vi opp til en hundrelapp. Om du snuser en boks i uken kan du spare fast 400 kr i måneden. Om du snuser en hel boks hver dag kan du spare omtrent 3 000 kroner hver måned. De aller fleste som snuser befinner seg mellom disse ytterpunktene. Derfor inkluderer vi også de som bruker 2 dager på å snuse en hel boks – de kan spare 1 500 kroner i måneden. Tabellen under viser hvor mange bokser man snuser i måneden, hvor mye det koster og hvor mye det ville vært verdt om du sparte samme beløp i er fond ila 5, 10 og 20 år.
Kanskje kan dette være motivasjon for å droppe snusingen og heller bruke pengene på egenkapital til din første bolig eller nedbetale gjeld. Husk at sparing er som trening: Du må se for deg et mål og være motivert for å spare. Så spar mot noe som du ønsker deg og ikke spar bare for å spare.
Unge i dag røyker mindre enn sine foreldre også sammenlignet med når de var like unge som oss. Allikevel røyker omtrent 10% av Norges befolkning. Ikke bare er røyking mer helseskadelig, men det koster også mer! Igjen vil det avhenge av hvor ofte du røyker og hvor dyr røyken er, men vi tar for oss følgende eksempel. På meny i dag koster en pakke Prince Rød 165 kroner. For å gjøre matematikken lettere kan vi runde opp til 200 kroner.
De aller fleste vet at det er billigere å smøre egen matpakke, men det kan være fristende å ty til å kjøpe lunsj i kantinen eller på butikken. Personlig brukte jeg mye penger på mat i kantinen på videregående. Det er heller ikke blitt særlig mye bedre på høyere utdanning heller. Derfor tenkte jeg å bruke meg selv som eksempel for å finne ut hvor mye penger jeg har brukt på lunsj ila videregående og bachelorgraden.
Jeg bruker mellom 100 og 150 kroner på lunsj omtrent hver dag. Selve lunsjen utgjør gjerne rundt 100 kroner, men så kommer det gjerne en ekstra kaffekopp eller tyggis. La oss si at gjennomsnittsforbruket mitt ligger på 150 kroner per hverdag. Dette gir en ukentlig kostnad på 750 kroner og en månedlig kostnad på 3 000 kroner. Om jeg hadde investert dette i et indeksfond over 3, 5, 10 og 20 år får vi:
Det er bevist at vi opplever mindre ubehag ved å betale en liten sum i måneden enn om vi skulle betalt hele summen med en gang. Dette vet selskapene som tilbyr abonnementstjenester – og dette bruker de mot oss. De aller færreste vil være villige til å betale en stor sum for et år i forskudd. Derfor er abonnementstjenester en ubevisst pengesluker. Selv har jeg omtrent 6 abonnementer gående til enhver tid: Spotify Duo (149), Netflix (159), Curiosity Stream (50), Untold (65), Amazon Prime (65) og Xbox Live (59). Til sammen utgjør det 547 kr i måneden. Vi runder opp til 550 for å gjøre regningen litt lettere.
Får å få oversikt over hva du faktisk bruker penger på kan du laste ned vårt budsjett her: https://butikk.ungkapital.no/products/budsjett-mal